RGBW sturing in RGB color picker DPT 251.600

Luc VinckLuc Vinck Gebruiker, Specialist
Ik heb een groepsadres 0/3/11 voor de sturing van de kleuren van een RGBW led met het DPT 251.600 formaat. Vanuit ETS kan ik een waarde instellen bv R=50%, G=100%, B=45%, W=15% met RGBW geldig bit: dat geeft $80FF7326000F als de 6 bytes waarde in DPT 251.600 formaat en die kleurtint wordt getoond.

Als ik dan in componenten onder profiel een RGB waarde aanmaak met het groepsadres van hierboven kan ik ook een default waarde instellen: is de waarde $80FF7326000F geldig? Maw kan ik er een hexadecimaal getal in plaatsen?

tweede vraag: als ik de RGB waarde dan vanuit de xxter app instel, heb ik vooreerst alleen maar R,G en B schuivers, geen W. De gewijzigde kleur waarde wordt ook niet naar het groepsadres geschreven
derde vraag: hoe kan ik een 6 byte waarde sturen naar dat groepadres (zoals je 4 byte waarde zenden hebt) Er bestaat geen 6 byte waarde en 6 byte waarde zenden component. Zonder deze waarden kan ik geen default kleuren instellen. Hoe kan ik dat met de huidige versie van xxter oplossen?

Reacties

 • Freek-Jan BuijsmanFreek-Jan Buijsman xxter medewerker
  Beste Luc, Bedankt voor je vragen. Hieronder antwoord op de vragen.
  Vraag 1: Het waarde veld word niets mee gedaan dus het heeft geen zin daar een (hexedecimaal)getal in te vullen.

  Vraag 2: Er gaat iets niet goed bij het sturen van kleuren, dit wordt in een volgende versie opgelost. Een tijdelijke workaround is om in de R, G, B, W velden een dummy (niet gekoppeld aan KNX) groepsadres te gebruiken. Na het laden van de configuratie kun je dan als het goed is wel kleuren sturen.
  Ter info: Het sturen van de W wordt in xxter automatisch berekend bij het instellen van de RGB componenten.

  Vraag 3: Je kunt vanuit xxter geen ruw 6byte telegram sturen op dit moment. Je kunt wel vanuit een scene, planner of een script de betreffende kleur sturen.
 • Luc VinckLuc Vinck Gebruiker, Specialist
  June 2022 aangepast
  Ik heb het opgelost door de LED RGBW controllers (16 stuks) terug te zetten in 4 aparte kanalen en dan ieder kanaal als apart R G en B in de kleuren kiezer te zetten. W stuur ik alleen om warm of koud wit te maken. Om de standaard waarden voor een aantal vaste kleuren te zetten gebruik ik acties die rgb groepsadres zetten en een byte waarde schrijft naar W kanaal. Via scenes kan ik dan via een groepsadres en een nummer een actie triggeren die de gewenste kleur zet. Dus eigenlijk via enorm veel work-around opgelost gekregen. Het ondersteunen van het schrijven of kunnen lezen van noch meer DPT types zou toch een aanzienlijke verbetering kunnen zijn. Ook zou het handig kunnen zijn om een actie direct te kunnen opstarten vanuit de een menu item zonder er een scene voor te moeten ontwikkelen.
 • Harm ElzingaHarm Elzinga xxter medewerker
  Beste Luc,
  In de 3.3 release is het mogelijk direct de RGB of RGBW waardes te sturen, zonder de R, G, B in te geven.
 • Luc VinckLuc Vinck Gebruiker, Specialist
  OK, prima!
 • @Harm Elzinga is er een ETA voor 3.3?

  Heb nu een project met een 15tal rgbw dimmers. Zou fijn zijn als ik niet eerst de workaround hoef toe te passen.
 • Harm ElzingaHarm Elzinga xxter medewerker
  Beste Vincent,

  Deze is reeds sinds september beschikbaar.
Log In of Registreer om te reageren.