KNXnet tunnels en xxter

Freek-Jan BuijsmanFreek-Jan Buijsman xxter medewerker
January 2018 aangepast in Algemeen
Met xxter is het gebruik van een externe gateway niet meer nodig omdat de xxter een directe bus aansluiting heeft. Daarnaast kan de xxter zelf ook worden gebruikt als IP gateway waarmee de KNX installatie op afstand kan worden geprogrammeerd.
In sommige gevallen is het toch wenselijk om een externe gateway te gebruiken, onderstaande uitleg kan dan van pas komen.

De xxter kan verbinding maken met KNX via een KNXnet/IP verbinding. Hiervoor kan een Weinzierl 730 gateway worden gebruikt. Deze gateway heeft beschikking over 5 KNXnet/IP tunnels.

Uit de doos zijn de 5 tunnels niet beschikbaar, onderstaande handleiding beschrijft hoe dit kan worden veranderd zodat wél alle 5 verbindingen kunnen worden benut.

Als de ip configuratie van de KNXnet/IP interface 730 juist is, kan het apparaat functioneren als gateway voor KNX/EIB. De volgende instellingen zijn noodzakelijk:

Klik op de Instellingen knop in het tabblad Communicatie van het hoofdvenster in ETS4

Alle beschikbare verbindingen staan in de lijst Geconfigureerde verbindingen, selecteer hier de gewenste verbinding. De knop Lokaal geeft toegang tot de configuratie van het individueel adres, wat wordt gebruikt voor bus toegang.

Een dummy adres mag worden toegepast in het ets-project om dit adres te reserveren.

In ETS 5 kan de gatieway worden toegevoegd en geconfigureerd in het tabblad “Bus” onder “Interfaces”. Klik hier op het plusje om een nieuwe verbinding toe te voegen.

De KNXnet/IP interface 730 ondersteund maximaal 5 gelijktijdige verbindingen. Voor iedere verbinding dient een fysiek adres te worden gereserveerd.

Het eerste fysieke adres wordt gekozen in de instellingen zoals hier afgebeeld.
De overige adressen kunnen direct op het apparaat worden ingesteld, door minimaal één seconde op de programmeertoets te drukken.

De gebruikte fysieke adressen worden voor de verbindingen steeds 1 meer dan de vorige.

Bijvoorbeeld: Verbinding 1 gebruikt 15.15.250, verbinding 2 wordt dan 15.15.251, 3 krijgt 15.15.252 enz.

De vrijgave van de 4 extra tunnels wordt bevestigd door het snel knipperen van de programmeer led.

LET OP:
Het is belangrijk te zorgen dat de fysieke adressen van verbinding 2 t/m 5 zijn gereserveerd en dus niet dubbel worden gebruikt in ets. Nieuwe apparaten (out of the box) zijn voorzien van 15.15.250. Als de extra 4 tunnels nodig zijn, dan is activeren via bovenstaande uitleg noodzakelijk.
Log In of Registreer om te reageren.