Schakelen - Dimmen met Status

Freek-Jan BuijsmanFreek-Jan Buijsman xxter medewerker
January 2018 aangepast in Componenten
Om in xxter of Pairot de status van een schakel- of dimactor altijd correct weer te geven, ook wanneer de actor bijvoorbeeld wordt gestuurd door een centraal uit, zijn er twee mogelijkheden:

Terugmelding van actor
Indien de schakelactor dit ondersteunt, zet dan terugmelding aan voor de betreffende contacten. In ETS maak je dan per schakelpunt 2 groepsadressen aan (in plaats van 1):

Het schakelobject van de actor verbind je met het schakelgroepadres en het terugmeldingobject aan het statusgroepsadres:

Bij een schakelaar verbind je eerst het schakelgroepsadres en daarna het statusgroepsadres:

De meeste dimactoren ondersteunen tegenwoordig terugmelding. Zet dit voor zowel de schakel- als de waardeobject aan voor de betreffende contacten.
In ETS maak je dan per dimcontact 5 groepsadressen aan (in plaats van 2 of 3):

Het schakelobject van de dimactor verbind je met het schakelgroepadres, het dimobject aan het dimgroepsadres, etc. :

Bij een schakelaar verbind je eerst het schakelgroepsadres, daarna het status schakelgroepsadres en ook het dimgroepsadres:

Hierdoor krijgt de schakelaar of dimmer een terugkoppeling van de actuele stand van de verlichting. Je kunt dan ook zonder problemen de status-leds inschakelen van de schakelaar. Mocht je een centrale functie maken dan hoef je deze alleen aan de actor te verbinden. Via het terugkoppeladres gaat de status-led van de schakelaar automatisch mee uit.
In de projectconfiguratie van mijn xxter van het behorende project vul je het schakelgroepsadres in als zendend en zowel het statusgroepsadres als het schakelgroepsadres in bij status. Hierdoor weet de xxter of Pairot altijd de juiste status van een schakelactor en kan deze goed weergegeven worden.

Extra statusgroepen
Wanneer de actor geen terugmelding ondersteunt, kan je ook in de projectconfiguratie van mijn xxter bij statusgroepsadressen van de betreffende schakelaar alle groepsadressen zetten die ook het actorcontact schakelen. Dus bijvoorbeeld:

Als 2/1/0 bijvoorbeeld een “centraal uit” groepsadres is waar het betreffende contact ook naar luistert, detecteert xxter dit ook voor de status van de betreffende actor.

Log In of Registreer om te reageren.