Thermostaat functie

VS AltenaVS Altena Gebruiker, Specialist
Goedemorgen,

Ik heb een vraag.

Ik ben nu bezig met het inbedrijf stellen van een xxter, verlichting etc lukt allemaal prima.

Nu willen wij graag temperatuur regeling gaan toevoegen waarbij we tegen een probleem aan lopen.

Situatie is:

Temperatuur sensor in ruimte doormiddel van een comfort taster.
Kleppen zijn schakelend (NC)
Gewenste waarde willen we invoeren in de xxter.
Warmte vraag sturing komt uit het knx component.

Hoe kan er in de xxter ingesteld worden dat als de ruimte temperatuur onder de ingestelde temperatuur is er een schakelcontact (aan) word verstuurd naar het schakelcontact?
En bij het bereiken van de ingestelde waarde het contact weer open gaat?

M.V.G Vincent Altena

Reacties

 • ijanschijansch Gebruiker, Specialist
  September 2019 aangepast
  Het direct open en dicht sturen zou ik niet met xxter zelf doen. In mijn geval hebben we een Zennio module die de aansturing doet. Deze heeft diverse standen (comfort, auto, etc) en algoritmes om op de juiste manieren de kleppen open en dicht te doen, rekening houdend met zaken als hysteresis. Als je dat allemaal zelf zou moeten programmeren dan ben je even bezig. Een module zoals die van zennio is in xxter eenvoudig als component toe te voegen met type thermostaat, en dan kun je in xxter een thermostaat op een pagina zetten die zowel de huidige als de gewenste temperatuur weergeeft, samen met een component waarmee je de comfort modussen kunt instellen.

  Stel je doet het zoals in je laatste alinea. Wat je dan krijgt is dat ie bij 21 graden dicht gaat, zodra het dan een beetje weer afkoelt gaat ie weer open, en zo gaat ie ‘pingelen’. Dat heet hysteresis en ga je bijv tegen door niet meteen open en dicht te gaan maar pas bij x% overschrijding van de waarde. Daarnaast is het niet wenselijk om altijd volledig open en dicht te zijn. Nu kan een NC alleen maar volledig open en dicht, maar je kunt dan bijv kiezen om om-en-om 40% open en 60% dicht te zijn, om de ruimte egaal te verwarmen i.p.v. continu op en neer gaan rond de ingestelde temperatuur. Dat is alles bij elkaar geen triviale programmering, vandaar de suggestie dat aan een module over te laten. Zie bijv https://www.zennio.com/download/module_thermostat_zennio_en_0.2 voor wat zo’n module allemaal doet.
 • Een script als dit is redelijk eenvoudig te schrijven, ik ken klanten die het zo hebben gemaakt.
  Wat Ivo zegt klopt helemaal. Het wordt een onrustige, en daardoor minder comfortabel en minder zuinig dan een regeling zoals in bijvoorbeeld een Zennio (heb ik thuis ook)
  Het goede nieuws is echter dat we in de volgende (gratis) firmware update de thermostaat functie hebben opgenomen. Deze update komt binnenkort, als je 'm eerder zou willen testen moet je me even een mailtje sturen. freddy@xxter.com
 • VS AltenaVS Altena Gebruiker, Specialist
  Bedankt voor de reacties en support,

  In de algemene (grotere) ruimtes zit inderdaad een taster met een ruimte controller (Jung).
  En hiervan zit de regeling in de thermostaten en kan ik inderdaad de setpoint temperaturen aanpassen met de xxter.

  In de wat kleinere ruimtes (aupair/kinder badkamers,gangen etc) zitten gewone tasters of bewegingsmelders zonder controller maar wilt de klant toch per ruimte kunnen regelen.

  Ik zal dit overleggen, en ontzettend bedankt van de Zennio tip.

  Mvg Vincent Altena
 • Freddy van GeelFreddy van Geel Specialist
  October 2019 aangepast
  De firmware 2.9 is inmiddels gereleased met daarin (in public beta) de RTR.
  Je kan door de unit te updaten deze firmware downloaden en de RTR gebruiken.
  De handleiding voor de RTR staat (nog in het Engels) op de documentatie pagina: https://www.xxter.com/ondersteuning/documentatie/
Log In of Registreer om te reageren.